Koronavírus (COVID-19)

Vírus monitor - friss adatok Magyarországról és a világról


2020. április. 15. (szerda) - Lassan talán javulnak a mutatók

Magyarországon 70 gyógyult, 67 fertőzött, és 12 elhunyt jelent meg a grafikonokon. Gyógyulási arány: 12.2%, halálozási 8.5%.

Szerbiában az utóbbi 2 napban több mint 800 új fertőzött jelentkezett, ezzel egy kicsit megugrott a fertőzöttek száma.

Általánosan elmondható, hogy az európai országokban napok óta jelentősen csökken a fertőzések száma. Ausztriában, Németországban és Svájcban már napról napra több gyógyult jelenik meg mint az aktív esetek száma.

Jelenleg Belgiumban a legmagasabb a halálozási arány (13.4%) de az utóbbi 2 napban jelentősen kevesebb új fertőzöttet regisztráltak.

Olaszországban ma elérte a 13%-ot a halálozási arány, de a fertőzés terjedését tekintve a grafikonok már két hete ott is folyamatos javulást mutatnak.

Az Egyesült Királyságban még mindig csak felfelé kúsznak a mutatók. A gyógyulási arányuk még 0.4% és az aktív esetek száma még mindig meredeken emelkedik.

Spanyolországban áprilisban folyamatosan egyre kevesebb elhunytat regisztrálnak és az aktív esetek száma is csökkenést mutat.

Svédország grafikonjain naponta kb. 500 új fertőzött jelenik meg mostanában. Ezen az értéken stabilizálódni látszik a helyzet.

Luxemburg a legfertőzöttebb, ha az 1 millió főre jutó fertőzöttek számát nézzük: 5 282 fő.


2020. április. 12. (vasárnap) - Húsvétkor is komolyan kell venni a járványt

Magyarországon az utóbbi napokban ismét megugrott a fertőzések száma. Összesen 1193 aktív esetünk van és az elmúlt 1 hétben 677 új fertőzöttet számolhatunk. Ma 14 elhunytat és 3 fő gyógyultat jelentettek be. A legutóbbi blog bejegyzésünk óta 2.2%-ot romlott a halálozási arány értéke. Bár ezeket az országosan bejelentett számokat sok tényező befolyásolhatja, sajnos a 7%-os halálozási arányszám még mindig nálunk a legnagyobb a környező országokhoz képest.
Jelenleg 1 millió főre 144 fertőzött jut hazánkban. A környező országokban ez a szám Szlovákia és Ukrajna kivételével mindenütt magasabb, de a pontos mintavételek számának ismerete nélkül ebből nem lehet következtetést levonni.
Magyarországon a mai nappal 99 fő a halottak száma. Nem szeretnénk senkit megijeszteni, ezért összehasonlításképpen utána lehet nézni a KSH statisztikai adatoknak a közlekedési balesetben elhunytak számáról az elmúlt évekre vonatkozólag. (Kb. 600-an halnak meg évente közlekedési balesetben.)

Az elhunytak átlagéletkora a mai adatok alapján 76 év, a leggyakoribb alapbetegség még mindig a magas vérnyomás, és 61% az elhunyt férfiak aránya.

Romániában már 306 fertőzött jut 1 millió lakosra. 12.7 % gyógyult, és napok óta 4,9 % körül mozog az elhunytak aránya.

Még mindig Ausztria a legfertőzöttebb: 1 567 fertőzött jut jeleneg 1 millió főre, de a gyógyulási arányuk 47.8%, és a halálozási csak 2.4%. Április 3. óta csökken az aktív esetek száma. A gyógyult és aktív esetek száma ma először keresztezi egymást a grafikonon: 6 865 aktív esetet, és 6 604 gyógyultat számlálnak.

Ukrajnában az utóbbi két napban már több, mint 300 frissen fertőzöttet regisztráltak. A 2 511 fertőzöttből 1 286 egy héten belül fertőződött meg.

Horvátországban 92 gyógyultat jelentettek be egy nap alatt, ezzel 21.1 %-ra javult a gyógyultak aránya.

Szlovákiában és Szlovéniában a bejelentett adatok szerint stabilizálódott a helyzet, úgy tűnik, mintha folyamatosan lassulna a terjedés.

Európa:

Olaszországban jelenleg 152 271 fertőzöttet tartanak számon, ebből csak 27 639 fertőződött egy héten belül, tehát szépen csökken a fertőzés terjedési üteme. 12.8%-on áll a halálozási arány, és 21.4 %-on a gyógyulási.

Anglia halálozási aránya sajnos 12.5 %-ra ugrott pár napon belül. Már majdnem 10 ezer halottjuk van, és az utóbbi egy hétben több mint 5 ezer elhunytat számoltak. Még mindig nagyon kevés a gyógyult.

Belgiumban is hasonló a helyzet: 3 346 elhunytból az utóbbi hétben 2 063 fő hunyt el.

Hollandiában az elmúlt 1 hónapban 1.8 %-ról 10.8 %-ra ugrott a halálozás, a gyógyulási arány még 1%-on áll. A terjedés itt is lelassult.

Svédország 887 halottjából 514 fő egy héten belül hunyt el. 8.7 %-os a halálozási arány. 1 millió főre számolva már majdnem 1 000 fő fertőzöttjük van. Az ország népessége nagyjából hasonló Magyarországéhoz, viszont náluk később kaptak észbe, és most több, mint 7-szer több fertőzöttet számolhatnak, és 8-szor több az elhunyt.

Németországban a gyógyulási arány 46 %, a gyógyultak száma már majdnem eléri az aktív esetek számát. 1 505 fertőzött jut 1 millió főre.


2020. április. 7. (kedd) - Nagy eltérések vannak az országok között

73 új fertőzöttünk van és nagyot ugrott az elhalálozottak létszáma. Magyarország halálozási aránya 5.1 %-ról 5.8 %-ra növekedett. Az elhunytak adataiból úgy tűnik, hogy a 60 év felettiek a leginkább veszélyeztetettek. A statisztikából az látszik, hogy a leggyakoribb alapbetegség kiugróan a magas vérnyomás betegség.

A szomszédaink közül Ausztriában van a legtöbb gyógyult: 3 463 fő. Náluk már 3 napja minden nap folyamatosan több gyógyult jelent meg mint fertőzött, és a halálozási arányuk 1.8 %.

Románia egy nap alatt 25 elhunyt embert regisztrált, így csak a halálozási arányával emelkedik ki: 4.3 % jelenleg. Ettől csak mi állunk rosszabbul az 5.8 %-al.

Szlovákiában 49 új fertőzöttet regisztráltak, de a szomszédos országok közül az elhunytak aránya náluk a legkevesebb: 0.4 %.

Helyzet az EU-ban

Az Unió tagországain belül van olyan, ahol 160 (Görögország) fertőzött jut 1 millió főre, és van ahol majdnem 3000. (Spanyolország)

Spanyolország mutatói egyre jobbak, ha csak a fertőzöttség terjedését nézzük, de még ma is 700 új halottról jött adat. Jelenleg az 1 millió főre jutó fertőzött náluk 2 908 fő, így Európában a 136 675 fővel ők vezetik a fertőzöttségi listát. Őket követi Olaszország 132 547 fertőzötti létszámmal, aztán Franciaország több mint 118 ezer fővel.

A halálozási arány tovább növekedett Olaszországban: 12.5 % most. Több mint 16 ezer beteg elhunyt már. Ha így folytatódik az elhalálozás, akkor Spanyolország holnapra 14 ezer halottat számlálhat. Viszont ott több mint 40 ezer beteg már túl van a nehezén.

Angliában összesen már több mint 50 ezer fertőzött van, de ebből egy héten belül fertőződött meg közel 30 ezer ember. A gyógyulási arányuk 0.3 %, a halálozási 10.4 %.

Távolabbi országok

Amerikában gyorsan gyarapszik a betegek száma. Naponta kb. 30 ezer fővel. A halálozási szám ma kiugró értéket mutat: 2130 fő.

Oroszországban több mint 900-al lettek többen a fertőzöttek egy nap alatt.

Ausztriában 323 ember jelent meg a gyógyultak grafikonján. A (mindössze) 110 fő új fertőzöttel ez jó képet mutat a mai napot tekintve.

Indiában meredeken emelkedik a grafikon.


2020. április. 6. (hétfő) - Európában lelassult a terjedés!

A körülöttünk lévő országokban komoly intézkedéseket hoztak, és ennek köszönhetően most már szépen látszik a grafikonokon, hogy csendesedett a járvány. Az aktív esetek száma ugyan még nem csökkent, de már laposak a görbék, és mérséklődtek az új megbetegedések. A napi grafikonok Ausztriában március közepén mutattak ilyen megfertőződési számokat mint a mostani legfrissebbek. Ott az aktív esetek száma napok óta csökken.

Spanyolországban és Olaszországban is megfogják! Látványosan csökken az egy napon belül elhunytak száma is.

Franciaországban volt egy nagy kiugrás, de csak adminisztrációs okok miatt.

Angliában egyelőre még csak lassan mérséklődik a terjedés, és ott elég magas (10.3%) az elhalálozási arány.


2020. április. 4. (szombat) - Terjed a fertőzés a szomszédos országokban (is)

Magyarországon újabb 6 ember életét követelte a vírusfertőzés. 32 főre emelkedett a halálos áldozatok száma, és jelenleg 4.7%-on áll a halálozási arány. A gyógyulási arány 8.6%.

Romániában, Szerbiában és Ukrajnában megint kiugró értéket mutat az új fertőzöttek száma.

Olaszország halálozási statisztikája 12.1%-ról 12.3%-ra romlott, Spanyolország 9.4%-on áll.

Németországban megint sok (6365 fő) az új fertőzött, de a halálozási arány csak 1 tized százalékkal nőtt: 1.4%.

Franciaországban a halálozási arány 10%. Megint elég magas volt a tegnap óta elhalálozottak száma. Egy nap alatt 1587 fő meggyógyult, 1122 fő elhunyt.

Angliában megint csúcsot döntött az elhunytak száma, ugyanis tegnap 685-en haltak meg. Ez a 8.6%-os halálozási arányt 9.3%-ra rontotta.

Svájcban az aktív esetek számát mutató grafikon szépen kilapult, ez jó!

Hollandia halálozási aránya picit nőtt, 9.1%-ról 9.4%-re.

Svédország halálozási aránya 5.8%.

Amerikában ismét kiemelkedően sokan fertőződtek. Több mint 32 EZER ember egy nap alatt. A halálozási arányuk jelenleg 2.6%.


2020. április. 3. (péntek) - Újabb 5 halottunk van

Magyarországon újabb 5 halottal nőtt a statisztikai adat, így most 26-ra emelkedett az elhunytak létszáma. Az átlagéletkor 75 év, és 62% a férfiak aránya. Az elhunytak között a leggyakoribb alapbetegség a magas vérnyomás. Csak 38 új fertőzöttet regisztráltak.

Ausztria stabilizálódni látszik. 418-an fertőződtek meg, de a március 26.-i 1321-hez képest, ez jó. Románia halálozási aránya 9.8%-ra romlott a tegnapi 23 halott miatt.

Úgy tűnik, hogy a terjedés üteme tovább lassul Olaszországban. El kell telni még pár napnak, hogy ez a csökkenés a halálozások számain is meglátszódjon, ami jelenleg 12.1%. Már majdnem 14 ezer a halottak száma, viszont majdnem 20 ezer a gyógyultaké is!

Spanyolországban már 2348 fertőzött jut 1 millió emberre. Bár a naponta megfertőződöttek száma valahol 8000 fő körül stagnál már egy hete, még mindig rengeteg az elhunytak száma. Ma 961 ember halt meg, de a gyógyultak száma elkezdett szépen növekedni.

Németországban ma 6813 új fertőzöttet regisztráltak. Az elhunytak száma 176 fővel növekedett, így most 1.3% a halálozási arány. A gyógyultak száma szépen nő.

Franciaországban az új fertőzöttek száma ma szépen visszaesett: 2166 új beteget diagnosztizáltak. Hasonlóan alacsony számmal valamikor március 22-e előtt találkozhattunk. Az utóbbi napokban csak 511 környékéig emelkedett a halottak száma naponta. Ez ma 1355-re nőtt, így már 5398 halottjuk van.

Angliában még mindig növekednek az értékek. 4308 új fertőzött, 13 gyógyult, és 569 elhunyt jelent meg a grafikonokon, így már 34 ezerre nőtt a fertőzöttek száma és 8,6%-ra a halálozási arány.

Hollandia több, mint ezer új beteget regisztrált. A halálozási arány 8.6%-ról 9.1%-ra nőtt a 166 elhunyt miatt.

Ahogy az várható volt, Svédország fertőzöttjeinek száma jelentősen megugrott a tegnapi 621 fővel. A gyógyulási arány 1.8%, a halálozási 5.5% jelenleg.

Amerikában még mindig a plafont verdesik a grafikonok. Több mint 28 ezer új fertőzött, és 810 halott. Oroszországban is kilőtt az új fertőzéseket monitorozó grafikon. 771 új beteget mutat. Indiában 545-el nőtt a regisztrált új fertőzöttek száma, ez is többszöröse az elmúlt egy hét átlagos napi adatainak. És vajon mennyi lehet a valós szám?...

Ausztrália halálozási arány 0.5%. Ez egyelőre nagyon jó. 5116 fertőzöttjük van.


2020. április. 2. (csütörtök) - Érdemes megnézni az elmúlt 1 hét számait

Magyarországra és a környező országokra is igaz, hogy a fertőzöttek több mint a fele az elmúlt hétben fertőződött. Ukrajnában csúcsot döntött az elmúlt egy napban megfertőződöttek száma: 149 fő. Majdnem 800 fertőzött, amiből 649 egy héten belül lett koronavírusos.

Olaszország halálozási aránya még mindig nő (11.9%) de a vírus terjedés üteme lassult. Az új fertőzöttek száma márc. 21-én érte el a csúcsot, azóta csökken. Jelenleg a betegek száma a 110 ezret meghaladja. Spanyolország statisztikái tovább romlottak. Már 2215 fertőzött jut 1 millió főre. Újabb csúcsot döntött a halottak száma mert ma 923 spanyol hunyt el, de a gyógyultak száma is sokkal növekedett: 3388. Franciaország halálozási aránya is tovább növekedett. 7%-on állnak, mert tegnap 511-en haltak meg. Angliában az egy napon belül elhunytak száma nagyot ugrott: 564 fő. Ezzel 7.9%-os lett a halálozási arány. Norvégia és Finnország egyelőre jól áll, bár a svéd szomszédaik még mindig influenza járványként kezelik a vírust, és még működnek az óvodák és általános iskolák. (origo.hu) Ma 512 svéd fertőződött, 87 gyógyult, 59 halott. Az ő számaik előreláthatólag nem fognak sok jót mutatni. Hollandia halálozási aránya 8.6%. Tőlük csak Olaszország és Spanyolország áll rosszabbul a halálozási arány tekintetében.

Amerikában sorra elbocsájtással fenyegetik azokat az egészségügyi dolgozókat akik engedély nélkül nyilatkoznak vagy posztolnak a járvány helyzetről. New yorkban megteltek a halottasházak, és hűtő kocsikban helyezik el az elhunytakat. (hvg.hu) Náluk megint 27 ezer új beteg van, és több mint 1200 ember hunyt el az utóbbi 1 napban. Így már több mint 8 ezer gyógyult, és 5 ezer halottjuk van. 4%-ra nőtt a gyógyulási, 2.4%-ra a halálozási arányuk. Jó lenne, ha láthatnánk egy valós képet Kínáról mert ezt a cenzúrázott kínai grafikont felesleges nézegetni. Ausztráliában csendesen terjed tovább a vírus.


2020. április. 1. (szerda) - (Otthon) tartjuk magunkat

Magyarországon az utóbbi hétben átlagosan 42 fővel emelkedett naponta a fertőzöttek száma. Ma már több mint 500 főnél tartunk, ebből 465 az aktív eset. (aki regisztrált fertőzött, de nem gyógyult vagy elhunyt) Ezekkel az értékekkel a néhány szomszédunkhoz képest jól állunk de sajnos az elmúlt 24 órában 4 főt veszítettünk el. A halálozási arányunk 3.8%-ra emelkedett.

Ausztriában már meghaladta a 10 ezret a fertőzöttek száma, és majdnem 9 ezer az aktív eset, de egy nap alatt 459 fő meggyógyult. A halálozási arány 1.3%. Romániában ma csak 136 új fertőzött volt, az előző napokhoz képest náluk ez egy jó érték, ha az új fertőzöttek napi számait vizsgáljuk. 2245 fertőzöttjük van összesen. Az utóbbi 2 napban sokat romlott a halálozási ráta. Jelenleg 3,7%-on áll. A többi környező országban is kilapították az új fertőzöttek grafikonját, ez egy jó jel lehet.

Olaszországban megint több mint 800 ember meghalt. Az Olaszok halálozási arányszáma a legmagasabb: 11.7%. Spanyolországban 1 millió főre számolva 2041 fertőzött jut. Ez nagyon sok. Svájcnak is hasonló értéke van 1 millió főre számolva. Franciaországban berobbanni látszik a vírus. 7657 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Ez brutálisan kiugró érték! Több mint 500-al nőtt a halottak száma is, így a halálozási arányuk 6,7%-ra ugrott. Az Egyesült Királyságban 382 halott egy nap alatt. Soha nem volt még ennyi.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy nap alatt 26.365 fővel növekedett a regisztrált fertőzöttek száma és 895 fő elhalálozott tegnap óta. Oroszország sem néz ki túl jól. Itt sem fogták még meg a terjedést. Egy nap alatt 501 fő betegedett meg, így bőven 2 ezer fertőzött van náluk. 8 fő elhalálozott, az elmúlt napokhoz képest ez is kimagasló érték. Ausztráliában szerencsére kevés, mindössze 198 új fertőzöttet regisztráltak. Egy fő elhunyt és 101 gyógyult.


2020. március. 31. (kedd) - Mérséklődnek az új megfertőződések

Magyarországon majdnem 500 fertőzött van, de 1 millió főre számolva csak 49 beteg jut. Ez a környező országokhoz képest is jónak számít még mindig.

Európa országainak grafikonjain már nagyon jól látszanak az intézkedések hatásai, és már nem nő olyan mértékben az új fertőzöttek száma mint pár héttel ez előtt. Olaszországban lassan gyógyulgatnak, és már csak 4000 ember fertőződött meg egy nap alatt, viszont megint 800-zal nőtt a halottak száma. Spanyolországban még soha nem volt ennyi halott, egy nap alatt 913 fő hunyt el. Franciaországban is csúcsot döntött az elhalálozottak száma: 419 fő, így már több mint 3000 halottjuk van. Amerikában már 5 napja 20 ezer körül van az új fertőzöttek száma. Ma már majdnem 21 ezer új beteg lett.


2020. március. 29. (vasárnap) - Még nem ijesztőek a magyar adatok

Napok óta nem ugrott 40 fölé az új regisztrált fertőzöttek száma, és van már 34 gyógyultunk is. Szlovákiában jobb a helyzet ha a fertőzöttek számát nézzük, de 1 millió főre kiszámolva mi jobban állunk. Ausztriában már 8271 regisztrált beteg van, de úgy tűnik mintha napok óta csökkenne az új megbetegedések száma. Vagy legalább nem nő.

Olaszországban 10% felett van a halálozási ráta. Már több mint 10 ezren haltak meg. Spanyolország sem szép, ott is 8% a halálozási arány a jelenlegi adatok alapján, de már 5 napja csökken az új megbetegedések száma.


2020. március. 22. (vasárnap) - Gyógyultak Magyarországon

16 főt gyógyultnak minősítettek nálunk. Sajnos 6 halottunk van idáig, és az új fertőzöttek száma 28-ra ugrott ma. Ausztriában már majdnem 800 új fertőzött lett egy nap alatt, így már 3500-at meghaladja a betegek száma. A többi szomszédos ország ettől jobban áll. Románia 433, Szerbia 222, Szovákia 185, Szlovénia 414, és Ukrajna áll a legjobban 73 fertőzöttel.

Olaszországban már majdnem 60 ezer fertőzött van, Spanyolországban majdnem 30 ezer. A legrosszabbul ők állnak Európában.

Ausztrália mai grafikonja elég meredek. 1490 fertőzöttjük van, pedig egy héttel ezelőtt még 300 sem volt. Amerikában jelenleg több mint 33 ezer fertőzött van. Egy hete 3 ezer...


2020. március. 15. (vasárnap) - Koronavírusos áldozat Magyarországon

Meghalt egy beteg a koronavírus következtében Magyarországon. Az új fertőzések száma még nem kiugró nálunk. Ausztriában már meghaladta a 800-at az aktív esetek száma, és 200 új fertőzöttet regisztráltak. Pár nappal ez előtt náluk is meghalt az első áldozat. Románia is elkezdett emelkedni, már 131 ember kapta el.


2020. március. 4. (szerda) - Magyarországon a koronavírus

Megjelent Magyarországon az első koronavírusos. Néhány szomszédos országban is van elvétve pár megbetegedés. Ausztria kiemelkedő, ott már 29 fertőzött van.